Една година Коалиция HPV!

🙌 Коалиция HPV е основана на 10 март 2023 г. от изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина.

🙌👩‍⚕️👨‍⚕️ Обединени от общата кауза да предотвратим разпространението на HPV свързаните заболявания, да защитим общественото здраве и бъдещето на нацията, работим целенасочено с европейските ни партньори European Cancer Organization, HPV Protect, с подкрепата от СЗО – България, Национална мрежа за децата, Портал на пациента и Плюс мен.

👩‍🏫🎤Започнахме с образование – през май организирахме Академия за здравни журналисти в София. Проведохме мащабна информационна кампания в медиите, социалните мрежи и столичното метро.

👏💉 От септември 2023 г. най-модерната 9-валентна ваксина в две дози е безплатна в България по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. 

🎤 Говорихме за сериозната тема на разбираем език. През октомври 2023 г. 📮 Пощенска кутия за приказки подкрепи кампанията „Защити бъдещето им!“ на Коалиция HPV за защитата на деца и юноши срещу вируса на HPV.

⭐📢 В инициативата се включиха актрисите Александра Сърчаджиева и Силвия Петкова, звездите на стендъп комедията Оля Малинова, д-р Мила Бобадова и Красимира Хаджииванова, поетесата Гери Турийска.

👏 🎉Празнуваме първия си рожден ден с голяма надежда!

💉 Предстои и в България и момчетата ще бъдат включени в Националната програма за първична HPV профилактика! 

🇧🇬🇪🇺  Новина, съобщена лично от зам. министърът на здравеопазването доц. д-р Михаил Околийски по време на кръгла маса на тема „Заедно срещу рака в България и в Европа“ в Народното събрание на 19 март 2024 г. 🤝 В събитието се включиха главният изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси, пациентски организации, медицински дружества, водещи медици, политици и народни представители. Събитието се проведе под патронажа на г-жа Росица Пандова – Йовкова, народен представител от ПП-ДБ и член на Здравната комисия към НС.

🚀За една година постигнахме много! Но това е само началото на пътя към общата голяма цел – да повишим чувствителночрез адекватно здравно и сексуално образование ваксинопрофилактиката на HPV-свързаните онкологични и други заболявания в България.