Д-р Момчил Баев: Ваксината е най-ефективното, най-евтиното и най-безболезнено средство срещу HPV свързаните заболявания

Колко опасен е човешкият папилома вирус и какво трябва да знаем за него?

Човешкият папиломавирус (HPV) е причинител на редица онкологични заболявания както сред жените, така и сред мъжете. Най-голяма тежест за общественото здраве той има сред жените като причинител на рак на маточната шийка. Женското и майчино здраве е един от основните фактори за общественото здраве и затова вниманието ни трябва да бъде насочено към първичната профилактика на тези значими заболявания. Тя се прави чрез ваксинация срещу вируса, която е безопасна и високоефективна.

Човешките папилома вируси (HPV) са семейство вируси, които могат да заразят кожата и лигавиците. Има повече от 200 типа HPV: те могат да засегнат вътрешните и външните гениталии, аналната област, областта на устната кухина и фаринкса, както и определени участъци от кожата при жените и мъжете. Около дузина от тези типове HPV са високорискови.

Какви са данните за заболяемост от рак на маточната шийка в България и каква е необходимостта от поставяне на тази ваксина?

България е трета по заболяемост и четвърта по смъртност от рак на маточната шийка в Европа. Имаме актуални данни за тежестта на това заболяване от скорошно проучване на доц. Лебанова от медицински университет – Плевен. Според него средната възраст на починалите пациентки с рак на маточната шийка е 62 години, но през всяка една от годините имаме регистрирани смъртни случаи на много млади жени – на 24, 21 и 30 г. Още по-притеснителен е броят на починалите до 61-годишна възраст – почти половината от смъртните случаи. Това са все жени в трудоспособна възраст. Отвъд трагедията на изгубен човешки живот, трябва да гледаме тези заболявания и като фактор за икономиката и общественото здраве.

Ваксината остава най-ефективното, най-евтиното и най-безболезненото средство за превенция на тези заболявания. Тази профилактика трябва да се движи паралелно и с вторична профилактика чрез съвременни диагностични методи за откриване на предракови състояния и нацинални скринингови програми. Цитонамазката отдавна вече не е ефективен начин за скрининг, трябва да се правят ДНК тестове за откриване и типизиране на вируса. За съжаление профилактиката е оставена на инициативата на хората, вместо да се прави целенасочен национален скрининг. За да не допуснем развитие на рак, трябва да осигурим достатъчно ваксинално покритие, да се финансира национална скринингова програма и да се обучат гинеколозите в диагностиката, а общопрактикуващите лекари да бъдат стимулирани да прилагат ваксината.

Кога се поставят ваксината срещу HPV и какви са шансовете й за успех?

Ваксината се поставя след навършена 9-годишна възраст по схема на момичета и момчета. Нямаме горна възрастова граница за поставяне на ваксина. Хората дори в зряла възраст имат полза от имунизация срещу HPV. Схемите при децата и възрастните са различни – за първите се поставят 2 дози, а за вторите – три. Успеваемостта на 9-валентната ваксина е много висока. Държавите, които имат широко разгърнати имунизационни програми наблюдават невиждал спад в онкологичните заболявания, причинени от вируса.

Какво бихте казали на майките, които се страхуват да ваксинират дъщерите си?

Като представител на Коалиция HPV и консултант по HPV на Европейската организация за борба с рака (European Cancer Organisation) бих посъветвал майките да не се страхуват. Страхът обикновено е лош съветник. Ваксината е безопасна и тя е на пазара от десетилетия. Това може всеки да го провери и да установи, че там където ваксината се прилага масово, случаите на рак спадат драстично. Не се поддавайте на фалшиви новини и дезинформация, защото тя е заплаха за здравето ни.

С какво се занимава Коалиция HPV и къде виждате мястото на подобни организации в здравеопазването?

Мисията на Коалиция HPV е заедно да предотвратим разпространението на HPV-свързаните заболявания, да защитим общественото здраве и бъдещето на нацията! Сред целите, които си поставяме е повишаване осведомеността на обществото за риска от заразяване с вируса, насърчаване на регулярен скрининг със съвременна ДНК диагностика и постигане на високо ниво на ваксинация, във връзка с препоръките на СЗО.

Коалиция HPV се присъединява с дейността си към основната европейска ценност, че всеки живот, може да бъде спасен и няма време за губене. За нас са приоритет целите на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка до 2030 г. в Европа:

90% от момичетата да са напълно ваксинирани с HPV ваксина до 15-годишна възраст;

70% от жените да са подложени на скрининг с тест с висока точност до 35 и 45 години;

90% от жените, идентифицирани с предраково състояние на маточната шийка или рак да получат лечение и грижи.