Д-р Гергана Николова: HPV причинява рак не само на жените, но и на мъжете

Може да се ваксинирате и на 20, и на 30, и на 40 години

Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с над 30-годишен стаж. Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Има специалности Вътрешни болести и Обща медицина. От 2012 г. работи и за Лекари без граници – международна хуманитарна организация, осигуряваща спешна медицинска помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии и бедствия.

Д-р Николова е също сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е изкореняване на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус. Разговаряме с д-р Николова за ролята на общопрактикуващите лекари в превенция на HPV свързаните заболявания по повод Европейската седмица за превенция на рак на маточната шийка (22 – 28 януари).

Д-р Николова, какви недостатъци виждате в сегашната програма за борба с човешкия папилома вирус и свързаните с него заболявания?

Ваксинацията за човешкия папилома вирус е включена в препоръчителната програма на Министерство на здравеопазването за борба с рака на маточната шийка. Самото име на програмата не е подходящо. То не би трябвало да е само за превенция на рака на маточната шийка, но и за борба със всички ракови заболявания, причинявани от HPV. Сега в тази програма подлежат на ваксиниране само момичета от 10 до 14 г. За родителите, които искат да ваксинират синовете си на същата възраст, не можем да осигурим безплатни ваксини и хората са принудени да си я закупуват сами. Това се прави от родители, които са осъзнали големия риск, който крие неваксинирането срещу HPV. Така че в скоро време Национално сдружение на общопрактикуващите лекари ще излезе с общо становище по този проблем.

От кои заболявания предпазва ваксината срещу HPV?

Тази ваксина предпазва от рак на маточната шийка, на вулвата, на ануса, на пениса, на орофарингса, на езика, както и от генитални брадавици. В последно време се появиха данни, че HPV има отношение и към туморите на белия дроб.

Каква е ролята на общопрактикуващите лекари за изпълнението на програмата срещу HPV?

В България само общопрактикуващите лекари се занимават с ваксинопрофилактика, с превенция на заболявания. Основно ние трябва да убеждаваме родителите, когато се касае за препоръчителни ваксини, че са необходими за здравето на децата и че трябва да бъдат поставени. Специално ваксината срещу HPV би могла да предпази в бъдеще днешните деца от развитието на тежки ракови заболявания, от инвалидизация, от загуба на детеродните способности, а понякога и от летален изход.

Статистиката показва, че 8 от 10 жени ще срещнат през живота си човешкия папилома вирус. Неслучайно България е трета по заболеваемост и четвърта по смъртност от рак на маточната шийка в Европа. Затова ние, общопрактикуващите лекари, се опитваме да обясняваме на родителите колко е важно да защитим децата им и да поставим тази ваксина. Надяваме се и лекари от други специалности да се включат в процеса на разясняване защо е нужна ваксинацията срещу HPV, за да увеличим все още много ниското ваксинално покритие в България.

Благодарение на Коалиция HPV и на общопрактикуващите лекари, които говорим по тези проблеми, забелязвам известен ръст на ваксиналното покритие. Но нивата все още са твърде ниски. Ние като общество трябва да се обединим да се говори за свързаните с HPV заболявания и колко по-лесно е те да се превентират с ваксина, отколкото да се диагностицират и лекуват.

Имат ли изобщо общопрактикуващите лекари време да убеждават родителите да ваксинират децата си срещу HPV?

Всеки пациент, който идва в нашите кабинети, е наясно за огромната административна тежест и смазващото ни ежедневие. Опитваме се да намираме време и за този изключително важен въпрос, но нашите възможности са ограничени. Имаме нужда от подкрепата в това отношение на медиите, които могат да стигнат с подходящата информация до много повече хора, до дома на всеки човек.

Каква е практиката в европейските страни с доста високо ваксинално покритие срещу HPV?

При тях високото ваксинално покритие – над 90% – се дължи най-малкото защото ваксинират и двата пола. При нас има дискриминация по пол – ако си момче, не може да се ваксинираш безплатно, а HPV причинява рак не само на жените, но и на мъжете – рак на ануса, на пениса, на орофарингса, на езика. По неясни за мене причини в България по програма са обхванати само момичета. Много сме коментирали, че програмата трябва да се промени, че може би е по-добре ваксината срещу HPV да влезе в задължителния имунизационен календар. Ясно е, че в държави, в които тази ваксина е задължителна, са изкоренили раковите заболявания, които се причиняват от човешкия папилома вирус. Винаги обществото, от една страна, и ние като лекари, които правим профилактика и превенция на сериозните заболявания, от друга, трябва да осъзнаем колко по-добре е да предотвратим едно заболяване, отколкото да правим скрининг за неговото откриване и след това да го лекуваме. Вместо да говорим за скрининг на рак на маточната шийка, трябва да говорим много повече за ваксината срещу HPV и че тя може да предотврати изобщо този рак. Заболяването от рак е голям проблем, лична човешка трагедия и за нас като хора и лекари е драма да откриваме тези болни, защото знаем, че ако те са били ваксинирани, нямаше да се разболеят и да страдат. Едно ваксиниране може да предотврати човешки трагедии, да не се стига до операции, до химио- и лъчетерапии, вследствие на което млади хора да губят детеродните си възможности. Когато хората са ваксинирани срещу HPV, няма да стигат и до апели за събиране на средства за скъпоструваща терапия. А най-важното е, че с ваксиниране ще престанем да губим млади хора от онкологични заболявания. Това са нечии синове, дъщери, майки, бащи. Или родители остават без децата си, или деца остават без родители само защото не е поставена навреме една ваксина. Освен личните трагедии, мъката и болката на хората, проблемът има и обществено измерение. Когато млад човек оцелее, но се инвалидизира тежко, той се превръща в тежест за обществото.

За съжаление, в България сме евтини на брашното и скъпи на триците, защото не поставяме ваксини в подходящия период, а после берем горчивите плодове на тези пропуски.

Коя е целевата група, за която е предназначена програмата срещу HPV, и може ли да се постави ваксината на по-късна възраст?

Това са момичета от 10 до ненавършени 14 години. За тях ваксината се осигурява безплатно. Но всички млади хора, които по една или друга причина са пропуснали да се ваксинират по програмата, защото родителите им са решили така, може да го направят сега. Мене като лекар ме изумява как някой може да се страхува от ваксината, а не от заболяването, което тази ваксина предотвратява. Ако младите хора са навършили 18 години, вече могат да решават сами за собственото си здраве и да си закупят ваксината срещу HPV. Така ще бъдат защитени срещу всички видове рак, предизвиквани от човешкия папилома вирус.

Министерство на здравеопазването е преценило, че може да заплаща ваксините само за ограничен контингент хора. Но това не означава, че съществуват медицински показания ваксината срещу HPV да не може да бъде поставена и на хора на по-голяма възраст. Това трябва да се знае, защото често ме питат: „Ами аз, като съм вече на 20 години, мога ли да си поставя ваксината срещу HPV?“. Да, можете да се ваксинирате и на 30, и на 40 години. Може да се ваксинират и жени, и мъже. Просто човек трябва да вземе за себе си решението, че иска да защити своето здраве и живот, а също здравето и живота на своя съпруг, дъщеря и син.

Източник: Портал на пациента