Доц. д-р Йорданка Узунова, дм: Много държави са изкоренили чрез ваксина видовете рак, свързани с HPV

Мит е, че няма смисъл от ваксиниране, ако вече водите полов живот

Педиатърът доц. д-р Йорданка Узунова работи в болница „Лозенец“ от 1999 г., като в момента завежда Клиниката по педиатрия в лечебното заведение и преподава в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. Узунова е представител на Българската педиатрична асоциация в Коалиция HPV, чиято цел е да промотира в обществото превенцията на заболявания, свързани с човешкия папилома вирус (HPV). Разговаряме с доц. Узунова по повод Европейската седмица за превенция на рак на маточната шийка (22 – 28 януари).

Доц. Узунова, каква е причината за ниското ваксинално покритие срещу HPV?

Причината не е само една. Първият проблем е, че у нас доверието към ваксината срещу HPV бе подкопано от едно неблагополучие преди около 20 години, което беше представено доста спекулативно в медиите. Този случай отблъсна лекарите и родителите от ваксинацията. Затова, ако през периода 2006 – 2008 г. имахме около 20% ваксинално покритие срещу HPV сред момичетата, в момента то е спаднало до 1 – 1,5%.

Проблем е също, че нито един педиатър или друг специалист в доболничната или в болничната помощ не може да поставя ваксина. По закон това се възлага само на общопрактикуващите лекари.

Националната програма за превенция на рака на маточната шийка дава възможност за безплатно ваксиниране срещу HPV – в началото само на момичета на 12 и 13 г., а в момента на момичета между 10 и 14 години. Понеже програмата е за превенция на рака на маточната шийка, затова се ваксинират само момичета. Ние от Педиатричната асоциация неслучайно сме се включили в Коалиция HPV. Осъзнаваме ясно, че HPV предизвиква не само рак у жените и че трябва да се ваксинират и момчетата. Целта ни е да тръгнем по пътя на развитите държави, в които има над 90% ваксинално покритие срещу HPV и където вече няма рак на шийката на матката и други видове рак, свързани с човешкия папилома вирус. Докато в България всеки ден умират жени от рак на маточната шийка и за съжаление сме на 3 – 4 място по този отрицателен показател в световните статистики.

Как виждате решаването на този проблем?

Трябва да се проведе сериозна информационна кампания за нуждата от ваксинална превенция на свързаните с HPV заболявания и за абсолютната безопасност на ваксината. Тази кампания трябва първо да е насочена към лекарите – общопрактикуващи, педиатри, акушер-гинеколози, които биха могли да са водещи в промотирането на ваксинацията срещу HPV. Включвам и гинеколозите, защото, когато се говори за рак на шийката на матката, родителите обикновено слушат акушер-гинеколога си. Само че не всички акушер-гинеколози са добронамерени към тази ваксина, както и някои джипита и педиатри. Едва след като сме провели информационната кампания сред лекарите, трябва да я разширим сред пациентите.

Понеже не всички общопрактикуващи са съгласни да поставят ваксини на деца, трябва да дадем възможност и на други медицински звена да го правят. Ваксината срещу HPV е по програма и е платена от Министерство на здравеопазването, така че е логично да може да се поставя и от лекари с други специалности и в други лечебни заведения. Например в кабинетите на педиатрите и акушер-гинеколозите от доболничната помощ, както и при други лекари, които не само да могат да убедят родителите в необходимостта й, но и да имат право да поставят ваксината срещу HPV.

Да вземем препоръчителната ваксина за грип, която не се заплаща от Здравната каса и липсва в пакета услуги за детската възраст. Тя се отпуска безплатно само за възрастни над 65 години. Но ако си закупите ваксината, всеки лекар може да ви я постави. Докато ваксината срещу HPV може да се постави само от общопрактикуващ лекар. Това силно ограничава процеса, тъй като не всички лекари са запознати с ползите, не се наемат да ваксинират деца, а когато изпратят детето на педиатър, той не разполага с ваксината.

Третото ограничение е финансово и то не е маловажно, защото в целия свят терапевтичният алгоритъм се гради на няколко принципа, като не на последно място е финансовата обосновка. А в България общопрактикуващият лекар получава само четири лева за убеждаването на обичайно съпротивляващия се родител в ползите от ваксината, за прегледа на детето, за поставянето на ваксината срещу HPV и за нейното отчитане със всички документи. Дори заплащането на ваксинирането срещу Ковид е 10 лева, макар че и това е малко. Само за разясняването на ползата от ваксината трябва да се отделят поне 15 – 20 минути. В същото време пред кабинета чакат други пациенти. Дали при това положение общопрактикуващият лекар ще има време да убеждава когото и да било в ползите от ваксината, за да получи за това само 4 лева?!

Ваксината, която се използва в България срещу HPV, от колко модификации на вируса предпазва и от колко заболявания, освен от рак на маточната шийка?

Основните канцерогенни типове HPV са 16 и 18 и те присъстват във всички ваксини срещу HPV. От миналата година ваксината, която се поставя по програма, е деветвалентна – предпазва от девет от най-опасните щамове. Ето защо дава възможност за превенция на много онкологични заболявания.

Персистираща инфекция с HPV може да доведе до рак на маточната шийка при жените и до много други видове рак при мъже и при жени. Това са рак на ануса, който е свързан в над 90% от случаите с HPV, рак на орофарингса, на пениса (при 40% от случаите), на вагината, както и неприятни хронични заболявания като гениталните брадавици.

Националната програма за превенция на рака на маточната шийка бе удължавана няколко пъти от 2006 г., като сега е продължена до 2024 г. Но целевата група са само момичета от 10 до 14 години. Момчетата не са включени, а е съвсем резонно ваксината срещу HPV да се поставя и на момчета, тъй като те разпространяват вируса, а и са потърпевши от различни видове рак, свързани с HPV.

Възможно ли е родители на момчета да им купят ваксини срещу HPV и да им ги поставят?

Да, това се прави, особено от родители, които са живели в чужбина и знаят, че там ваксинацията се извършва и на момчетата, и на момичетата. Поне десет държави в Европа имат програми за ваксиниране на момчета и момичета срещу HPV. Затова много българи си купуват ваксината, макар че не е евтина (над 200 лева) и тя се поставя според възрастта на две или на три дози, което прави понякога над 600 лева. А тази цена може да възпре част от родителите да я купят, въпреки че са загрижени за здравето на децата си.

Аз лично съм убедена и лобирам ваксината срещу HPV да не се поставя само по програма, а да стане задължителна и за момичета, и за момчета. Практиката показа, че когато ваксините са препоръчителни, нито лекарите, нито пациентите са достатъчно мотивирани да ги правят. Но когато ваксините са задължителни, процентът на ваксиналното покритие е доста по-висок.

Само за 10 – 14-годишни ли е предназначена HPV-ваксината?

Не, това е просто целевата група в програмата срещу рак на маточната шийка. Ваксината срещу HPV се поставя от 9 до 45-годишна възраст. Сред българското население битува мит, че след като мъж или жена вече са започнали сексуални контакти, няма смисъл от тази ваксина. Това е напълно погрешно. Ваксината срещу HPV предпазва дори ако вече сме се заразили от един щам на вируса. Разбира се, ваксината не лекува, но помага да се изгради имунитет към най-опасните щамове на човешкия папилома вирус.

За щастие, много млади жени и мъже искат да се предпазят и си купуват ваксината срещу HPV. Но ваксиналното покритие в България е далече от необходимото. Така че Коалиция HPV планира да започне сериозна информационна кампания сред лекари и пациенти, както и сред управляващите и хората, които изготвят Националния рамков договор между Здравната каса и Българския лекарски съюз. Защото и адекватното финансиране на ваксинацията е много важно за нейния успех.

Източник: Портал на пациента